SSS
PHP Manual

Güvenli Parola Karıştırma

Bu bölümde, parolaları güvenlik altına alma da kullanılan karıştırma (hashing) işlevinin arka planını ve etkin bir şekilde nasıl uygulayabileceğimizi ele alacağız.

  1. Kullanıcıların girmiş olduğu parolaları neden karıştırmalıyım?
  2. MD5 ve SHA1 gibi genel karıştırma işlevlerini parolalar için kullanmak neden uygun değildir?
  3. Genel karıştırma teknikleri kullanışlı olmadıklarına göre, parolalarımı nasıl karıştırmalıyım?
  4. Tuzlama nedir?
Kullanıcıların girmiş olduğu parolaları neden karıştırmalıyım?

Parola karıştırma, kullanıcıların parola girerek kullandıkları bir uygulamanın tasarımında, mutlaka göz önüne alınması gereken en temel güvenlik faktörlerinden birisidir. Parola karıştırma tekniği kullanılmadığı takdirde, uygulamanızın veri tabanında saklanan her türlü parola veritabanınızı ele geçirenler tarafından çalınabilir ve ardından sadece uygulamanız değil uygulamanızı kullanan kullanıcılar aynı parolayı başka servisler için de kullanıyorlarsa risk altında kalırlar.

Kullanıcılarınızın parolalarını veri tabanına kaydetmeden önce, uygulayacağınız karıştırma algoritması ile saldırganın özgün parolayı tahminini imkansız kılarken, ilerleyen süreçte de özgün parolayı bulma çabalarını da (kaba kuvvet saldırısı tekniğiyle) zorlaştırmış olursunuz.

Ancak, dikkat edilmesi gereken önemli nokta, parola karıştırma sadece veri kaynağınızın ele geçirilmesine karşı koruma sağlarken, uygulamanıza isteminiz dışında yerleştirilmiş zararlı kodlar aracılığıyla şifreleri ele geçirmede koruma sağlamaz.

MD5() ve SHA1() gibi genel karıştırma işlevlerini parolalar için kullanmak neden uygun değildir?

MD5, SHA1 ve SHA256 gibi karıştırma algoritmaları verimli ve çok hızlı olmaları için tasarlanmıştır. Modern teknikler ve bilgisayar ekipmanları ile, Kaba kuvvet (brute force) atak tekniği kullanarak özgün değere ulaşma sıradan bir hale gelmiştir.

Çünkü, modern bir bilgisayar, oldukça hızlı olarak bu karıştırma tekniklerini tersine çevirir, çoğu güvenlik uzmanı da bunların parola karıştırma da kullanımına karşı aleyhte tavsiye de bulunur.

Genel karıştırma teknikleri kullanışlı olmadıklarına göre, parolalarımı nasıl karıştırmalıyım?

Parolaları karıştırmada, dikkate alınması gereken iki husus vardır; hesaplamanın maliyeti ve tuzlama. Karıştırma algoritmasında daha fazla hesaplama maliyeti demek kaba kuvvet ataklarının daha fazla zaman gerektirmesi demektir.

PHP ile birlikte sunulan ve belirtilen algoritmayı kullanarak karıştırma işlemini yerine getiren 2 adet işlev vardır.

Karıştırma işlevlerinin ilki crypt() işlevidir ve bir kaç tane karıştırma algoritmasını destekler. Bu işlevi kullanırken, PHP, desteklenen her bir algoritmayı kendi bünyesinde barındırdığı için, algoritmalardan bir veya bir kaçı sisteminizde bulunmasa da seçtiğiniz algoritmanın varlığını ve kullanımını garanti eder.

Diğer karıştırma işlevi ise crypt() işlevinden daha fazla algoritmayı ve seçeneği destekleyen fakat crypt() işlevinin desteklediği bazı algoritmaları desteklemeyen hash() işlevidir. Hash eklentisi PHP ile birlikte gelir fakat derleme anında kullanıcı dilerse gözardı edebilir dolayısıyla crypt() işlevinde olduğu gibi algoritmaların varlığını garanti etmez.

Parola karıştırma da tavsiyemiz Blowfish algoritmasını kullanmanızdır, bu haliyle MD5 veya SHA1 den daha fazla hesaplama performansı gerektirmesine rağmen hala ölçeklenebilir durumdadır.

Tuzlama nedir?

Bir şifreleme tuzu, gökkuşağı tablosu olarak bilinen, daha önceden hesaplanarak oluşturulmuş karıştırma listesinden karşılaştırma yaparak eşleştirme ihtimalini ortadan kaldırmak için, karıştırma işlemi esnasında uygulanan bir değerdir.

Basit anlamda tuz, karıştırılmış değerinizi kırma teşebbüslerini zorlaştırmada kullanılan ek bir veridir. İnternet üzerinde, daha önceden hesaplanmış kapsamlı karıştırma değerlerinin yanı sıra özgün değerleri de barındıran bir dizi liste hizmeti vardır. Tuz kullanmak bu listelerden karıştırma değerini bulmayı mantıksız veya imkansız kılar.


SSS
PHP Manual